Kunstnerne var folk som ikke fikset livet, det ble for sterkt for dem, og så flyktet de inn i kunsten og dyrket sin egen lidelse i stedet, sperret seg selv inn i en lun drøm om fremtiden som de fikst plasserte mellom seg selv og det virkelige livet, og klaget over at de ikke fikk kontakt. I virkeligheten hadde de mistet troen på livet, livets egen kraft og seg selv, og måtte skape det i stedet. Til helvete med hele gjengen, i virkeligheten hadde de resignert.

Det hadde ikke han, han skulle leve gaten, maskinene og det som virkelig var å leve. La kreftene i seg få storme ut, føle sitringen gjennom kroppen, gå fra forstanden og til helvete eller rett til himmelen i levende live. Han skulle elske, ikke på den riktige, myke, kjærlige, varme måten, bli lei seg og få klapp på skulderen og alt går nok bra skal du se. Han skulle elske med hele seg, gi alt han hadde og oppleve at det var alt, at det ikke fantes noe annet i hele verden. Og han skulle hate, hate så han nesten kunne drepe, ja, drepe hvis det var nødvendig. Føle så sterkt at han opplevde begynnelsen og slutten i samme øyeblikk, og han skulle ta spranget, det spranget ingen andre torde ta, uansett hva det måtte innebære. Han skulle faen meg ikke gå rundt der og flykte inn i behageligheten som disse puslete kunstnerne. Reddharer var de, dødsredde for sine egne krefter.

Han tenkte på freaken, vrakene som bare rallet helsløve rundt i gatene og gav faen i hele dritten og hadde skjønt at det ikke nyttet å flykte inn i kunsten. De hadde sin flukt, drugget seg ned, men den var real, den var sann. De virkelige poetene, kunstnerne, var leiesoldatene, narkotikavrakene og uteliggerne. De hadde alle gitt faen eller bukket under, men levde i alle fall det som var, den sterke, groteske virkeligheten. Kunstnerne levde av dem. Guff!


Fra Jord!

roman

Gyldendal 1977


Essays av Kiøsterud

Kunsten i økosystemet  Ny Tid

Å leve i økosystemet Jorden  Ny Tid

Hva er skjønnhet?  Klassekampen

Agamben og avståelsens etikk  Ny Tid

Tidligere essays

Essays in English

Polemikker av Kiøsterud

Dyrets blikk og vårt blikk Klassekampen

En av verdens første rapporterte miljøforbrytelser Klassekampen

Etikk uten Gud Vårt land

Kunsten å forstå en terrorist Klassekampen

Den største forbrytelsen Klassekampen

Intervjuer med Kiøsterud

Det danna menneskedyret DAG OG TID

Portrettsamtale med Kiøsterud, 2020 Vimeo video, 27min.

Vår kollektive schizofreni Harvest

Menneske og dyr i posthumanismen NRK radio

Tidligere intervjuer

Lenker til Kiøsterud

Oslo Literary Agency

Forlaget Oktober

Aftenposten

Dagbladet

Omtale

Skjønnhetens økologi

Tidligere anmeldelser og pressemeldinger


Kiøsterud på Facebook